El fals debat del vial de l’AP-7 a Calp

L’AP-7

Sobre l’autopista que recorre el nostre territori s’ha escrit i parlat infinitament. En l’actualitat, el debat està posat en la seua gratuïtat arran del possible alliberament de la infraestructura. Siga com siga, qualsevol novetat sobre l’AP-7 ens afecta directament a Benissa. El seu pas pel nostre terme condiciona les propostes que es puguen fer sobre ella.

Enguany, pel mes de juliol, la Conselleria d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori va elaborar un pla per a millorar els accessos a l’autopista i al mateix temps millorar alguns trams de les carreteres nacionals. En l’actualitat, l’AP-7 compta amb 18 accessos i l’objectiu és afegir-ne 7 més. Segons van anunciar, les actuacions es van elaborar després d’escoltar les peticions dels municipis i es va consensuar fer actuacions a Vinaròs, Benicarló, Vila-real, Alzira, Gandia, Oliva, Gata-Pedreguer i Altea.

Sorprenentment, pel mes d’octubre, el grup Compromís al Congrés anunciava que exigiria que se’n construïsquen també a Alcalà de Xivert, Almenara, Tavernes de la Valldigna, Gata i Calp. Desconec si a la resta de pobles hauran consultat sobre estes propostes, però vos puc assegurar que a Benissa, on molt possiblement ens afectaria l’accés de Calp, ningú ens ha demanat parer sobre un tema que fa ressuscitar vells fantasmes que creiem oblidats. Dijous a Calp, durant un acte comarcal de la coalició, es va tornar a anunciar la proposta.

A finals de 2006, durant la segona legislatura del govern de Zapatero, Foment va llançar una proposta d’accés directe de l’AP-7 per a Calp. L’avantprojecte presentava tres alternatives de traçats per al nou accés que afectaven de forma espectacular al terme municipal de Benissa, destruint propietats particulars, camins públics i barrancs, perjudicant directament i indirectament a les persones propietàries de terrenys en les partides del Pensí, Vinyent, Rafalet, Bombí, l’Alfama, Benimarraig, La Ràpita, Cosentari, Lleus i Canelles. Afortunadament, el projecte mai va veure la llum.

Ha sigut decebedor veure com se’ns ha obviat a tot un poble en una proposta en la qual tenim moltíssim a dir. S’ha obviat l’opinió de tota una societat que està farta de veure com ens disseccionen el nostre territori amb noves infraestructures de gran impacte en tots els aspectes. Desconeixem quin és el projecte, si ens afectarà amb més o menys intensitat i creem que s’ha llançat de forma molt gratuïta.

Per quin motiu no s’actua en l’N-332 des de Benissa fins a Altea? És un dels punts negres de les nostres carreteres i enllaça amb ambdós accessos pels quals pot accedir Calp. Quin estalvi en temps suposaria tindre un accés directe tenint en compte la futura variant de Benissa? S’ha calculat?

No entenem esta proposta. Però encara entenem menys que ningú haja parlat sobre esta proposta amb nosaltres. El que sí que tenim molt clar és que farem el que calga per a protegir el nostre territori de nous vials innecessaris, que no callarem davant propostes que ens afecten vinguen d’on vinguen, siguen de l’administració que siguen o tinguen el color polític que siga.

Treballem pels interessos del nostre poble, de la nostra ciutadania, i els defensarem sempre mitjançant el diàleg, el consens i l’empatia. Conceptes que, sembla, altres han oblidat massa prompte.

Seguim!

Per Abel Cardona Castell

Posted in Blog, Notícies.