PACTE D’ALCALDES

Pacte d’alcaldes per una mobilització creixent i “sostinguda en el temps” per a l’alliberament de l’AP-7

 • Els primers edils de Benissa, Pedreguer, Gata i El Verger encenen, en el debat de la JODaD a Gata, la metxa d’una reivindicació “sonora” per aconseguir l’autopista lliure i gratuïta quan acabe la concessió actual a finals de 2019

Queden poc més de 670 dies. El 31 de desembre de 2019 expira la més que prorrogada ja concessió de l’autopista AP-7. El Govern central ha assegurat en reiterades ocasions que no la renovarà. No obstant, això no vol dir necessàriament que haja de passar a ser lliure i gratuïta, que hagen de ser satisfetes les reivindicacions d’aquesta comarca i de tot el territori valencià travessat de nord a sud per la via de peatge. És per això que des de fa temps s’està gestant un moviment que escalfa ja motors per deixar-li clar a l’administració central que ni la ciutadania, ni tampoc els partits -almenys a escala local i regional- estan disposats a que s’haja de pagar un cèntim més per entrar a l’autopista a partir l’1 de gener de 2020.

Divendres passat, a Gata de Gorgos, va quedar meridianament clara aquesta intenció, i també que els ajuntaments se situen en la primera línia de la reivindicació. Convocats per la plataforma Joves pel Dret de Decidir, els alcaldes de Benissa, Pedreguer, Gata i El Verger van debatre sobre aquesta qüestió amb el públic assistents i van establir les bases del que volen que comence a ser ja, de manera gradual, una mobilització “sostinguda en el temps”, i d’un impacte suficient com per a que tinga el major dels ecos. Tot per tal d’exigir l’alliberament de l’autopista i que, arribat el moment de la caducitat de la concessió, a Madrid ho tinguen igual de clar. Al debat havia d’assistir també l’alcalde de Bellereguard (la Safor), Àlex Ruiz, qui finalment no va poder fer-ho per problemes familiars. A l’acte li seguiran altres similars en les comarques veïnes. Una volta encesa la metxa, cal fer córrer la flama de la reivindicació pel territori.

En el debat, moderat pel coordinador general de la Plataforma pel Dret de Decidir, Antoni Infante, van participar els alcaldes de Benissa, Abel Cardona; Pedreguer, Sergi Ferrús; Gata, Magda Mengual; i el Verger, Basili Salort. Municipis tots ells directament i indirectament afectats pel peatge, ja que pateixen a més el pas de l’intens trànsit de la N-332 pels seus respectius termes i els seus cascs urbans.

Durant la discussió, de la qual va participar també el públic, va sorgir el compromís d’anar “escalfant l’ambient”. De posar en marxa una estratègia coordinada que vaja creixent en intensitat. Començar per constituir un grup de treball i anar estenent la reivindicació amb més taules de debat en les comarques afectades. Una campanya “prolongada i sostinguda”, segons les paraules que va fer servir Infante, i que vaja pujant el volum conforme es vaja aproximant la data de la fi de la concessió.

Es van debatre ja, de fet, algunes possibles accions a dur a terme en el futur perquè la mobilització tinga el major ressò possible. Protestes que requeriran d’imaginació i, sobretot, d’una implicació massiva i coordinada per ser efectives. Idees n’hi van sorgir moltes, tot i que ja s’aniran perfilant.


ELS ARGUMENTS

Abel Cardona, alcalde de Benissa

 • “Empoderar i reivindicar el que és de justícia és una obligació que ens hem de marcar com a societat”.
 • “En mantindre el peatge, a Benissa ens estan destrossant el territori per enèsima vegada, amb una variant que seria innecessària si s’allibera l’AP-7”.
 • “Mentre, la N-332 divideix en dos el poble, amb el pas de 13.000 vehicles diaris, que en són 25.000 durant l’estiu”.
 • A l’hora de definir les accions de protesta, “cal crear sensibilitat social, però sobretot cal garantir una seguretat jurídica”.

Sergi Ferrús, alcalde de Pedreguer

 • “Cal anar escalfant motors perquè la gent es mogua de cara a l’any que ve”.
 • “En els ajuntaments s’han presentat moltes mocions, però això no ha donat cap resultat, de manera que caldrà anar pensant en alguna cosa perquè l’alliberament siga efectiva i sense cap tipus de peatge”.
 • “Ens estan estafant. Cal garantir la mobilització”.
 • “Caldria començar per fer una trobada com aquesta en la Safor i la Marina Baixa”.

Magda Mengual, alcaldessa de Gata

 • “L’any passat, arran de l’atropellament de cinc ciclistes de Xàbia, la Delegació del Govern ens va convocar als alcaldes a una reunió a Oliva per tractar de la seguretat de la N-332. Allí vam plantejar que la solució no és col·locar més senyals , sinó alliberar l’AP-7. La resposta va ser no contestar. Ens vam adonar que només volien complir l’expedient, però no hi ha voluntat d’atendre aquesta reivindicació”.
 • “Cal que decidim ja què fer per aconseguir la reversió”
 • “Els veïns de Gata necessiten qualitat de vida. No ens podem permetre que 17.000 vehicles diaris creuen el poble per la N-332”
 • “Els valencians no som ciutadans de segona, ja que paguem més que la resta i mereixem el que és nostre”.

Basili Salort, alcalde del Verger

 • “El peatge és una injustícia que paralitza aquesta comarca en la qual paguem per respirar. Casos com aquest, el del tren o el de la sanitat privatitzada demostren que ens veuen com a una colònia. Volem un canvi de paradigma”.
 • “Si el 2019 no volen alliberar l’autopista, l’alliberarem nosaltres. Hem de ser combatius, ser divulgatius i dir prou”.
 • “El peatge suposa que les empreses de la Marina Alta paguen un impost revolucionari a Madrid”.
 • “Les mocions serveixen de ben poc. Cal vertebrar accions més sonores. I col·lectives. Per exemple, reunir 300 cotxes a l’entrada a l’autopista i passar sense pagar”.
 • “Cal practicar la desobediència civil, sense arribar a que siga delicte o il·legal; fer-ho de manera intel·ligent, perquè no ens enganxen”.

NOTÍCIA DE: LA MARINA PLAZA

Posted in Notícies and tagged , , , , , , , , , , .