Percepcions des de dins de la Comissió d’Investigació de Benissa

Aquest dimarts la Comissió d’Investigació va celebrar la seua tercera sessió ordinària. Aleshores, psychiatrist ja podem dir que portem unes setmanes d’anàlisi de la informació de les obres adjudicades a Francés, qui està sent investigat dins l’operació Taula. Per tant, és el moment d’exposar algunes impressions.

La primera sessió va ser merament constitutiva (triar al president i marcar els objectius, els temes a tractar, etc). A partir d’ací se’ns va donar accés a tots els expedients de contractació i els documents de les obres.

Ja en la segona sessió vam tractar la primera de les obres a investigar (l’Antic seminari), i en la tercera sessió, la del dia dimarts 29, vam tancar algunes conclusions d’aquesta obra, després d’haver estudiat l’expedient. Aquesta és, probablement, la menys problemàtica de les tres, o almenys la més correcta de les tres obres. Malgrat tot, després d’estudiar atentament l’expedient, el nostre grup va trobar certes coses preocupants, com per exemple que l’empresa Francés es retardara més d’un mes del termini de lliurament d’aquesta obra (havent-li concedit prèviament una pròrroga de dos mesos i mig), i que l’equip de govern, per una decisió estrictament política (i tal vegada irresponsable) no li posara una penalització econòmica, possibilitat que el contracte signat arreplega. Per què? Doncs no ho sabem, però des de Reiniciem vam fer constar aquesta circumstància a l’acta i a les conclusions de la Comissió, ja que parlant de diners de totes i tots, s’ha de ser formal i rigorós.

A més a més, des d’una visió crítica global, i amb un poc de perspectiva, no és equivocat pensar que tal vegada el fet de no penalitzar a Francés en aquesta obra de 2009 va contribuir a l’incompliment del termini de lliurament en les obres posteriors, com la de la Glorieta Dolors Piera.

Preocupa perquè en moltes obres el termini és un criteri d’adjudicació determinant, i, en certs casos, incomplir aquest termini pot ser incomplir la pròpia adjudicació. Des de Reiniciem estem mirant minuciosament els expedients i la informació que tenim, parlem amb els tècnics, que ens ajuden molt, i a més consultem a experts en la matèria amb el propòsit d’entendre millor aquests assumptes i trobar aquest tipus d’irregularitats.

D’altra banda, la setmana passada els membres de la Comissió d’Investigació vam estar visitant la segona de les obres: les cases de la Puríssima. Unes obres que, com ja sabreu, fa més d’una dècada que s’executen, i on l’Ajuntament s’ha deixat vora tres milions d’euros de diners públics. En la visita a les obres, ens va guiar el director de les mateixes, l’arquitecte Toni Banyuls. Les cases són molt boniques, la construcció és espectacular, i els acabats de luxe. Però tenim dubtes en la manera de procedir del govern del PP a l’hora de planificar les obres. És un projecte llarg, amb moltes modificacions, on la funció de l’edifici es va decidint a mesura que es van fent diferents inversions, i no des de l’inici. Tota aquesta gran inversió, està qüestionada actualment, ja que hi ha discrepàncies públiques sobre la funcionalitat real i pràctica d’aquest futur espai cultural. Són molts diners i molt de temps d’obra com per a tindre mànega ampla.

A més de la informació i dels expedients que teníem, hem demanat més documentació i testimonis.  També, en la pròxima sessió de la Comissió, tindrem possiblement a alguns tècnics de l’ajuntament, i a responsables de les obres, que vindran a aclarir dubtes i a explicar el procés d’una manera més tècnica i propera, cosa que s’agraeix. Segurament d’aquesta obra traurem conclusions més interessants que de la primera.

El que us puc dir és que estem fent un treball de revisió i control, que considere molt positiu perquè estem trobant coses molt millorables, i procediments a analitzar.

Totes aquestes observacions es comunicaran al poble, quan finalitze la Comissió, de manera desenvolupada, i esperem que finalment repercutisquen en una millora de la contractació de les obres públiques a Benissa.

Fer López Corsi, Regidor de Reiniciem Benissa

Foto  lamarinaplaza.com

Posted in Blog.